När jag var ung så var smulpaj det bästa jag visste med  Med hundrafemtio liter vaniljsås. Minst! Sen om det var rabarber eller annat i botten var inte lika viktigt. Bara jag fick smulor och vanilj. Och åt tills jag mådde illa och kräktes ..

Tänkte tipsa er om en alldeles gudomlig smulpaj med rabarber och vaniljsås. Den där tokgoda syrliga rabarbern som tar en tillbaka i barndomen. Med en mild och smakrik vaniljsås tillsammans med hemkokt hallonsylt och ett krispig kokos & hasselnötstäcke.  Det kan inte bli mer somrigt, ljuvligt, underbart och smakrikt, ”ät tills du sprängs”-gott och…. Grymt helt enkelt!

Smulpaj är lika gott nu som då, rabarber lika smakrikt syrligt och passande med hallon. Egengjord vaniljsås på fem minuter som alla kan göra.

Ingredienser paj:Några dl rabarber, 3 msk kokosmjöl, 3 msk hackad hasselnöt, 3 msk bovetemjöl, 2 msk smält kokosolja, 2 msk sötning & 3,5 msk äggvita.

Blanda samman alla torra ingredienser med en gaffel. Blanda mer kokosolja och rör runt ordentligt. Häll ner lite äggvita i taget och rör ordentligt hela tiden tills det blir en smulig massa. Ha eventuellt mer vätska i beroende på vilken konsistens du gillar på smulorna.

Täck botten på en pajform med rabarber och strö över sötning eller ringla honung över och strö lite kokosmjöl över för att suga upp vätska. På med smuldegen och in i ugnen på 200 grader. Låt det få färg och lägg sedan över folie – ha inne runt en 40 minuter.

Ingredienser sås: 2 dl keso, vaniljpulver, vatten och steviadroppar vanilj (alternativt annan sötning).

Använd en stavmixer för att mixa keso med vaniljpulver tillsammans med steviadroppar eller annan sötning. Smaka av och blanda ut med lite vatten i taget så det blir en sås av det. Vi serverade också med hemkokt hallonsylt på en mix av gula och röda hallon. Thats it. Bara koka upp och tillsätt eventuellt lite xantangum för att bli tjockare.

Njut av den ljuvliga kakan. Gärna på en stol i solen med fina människor vid din sida. Det blir alltid bäst så! :-)