Tänkte tipsa om ett perfekt julrecept. Hur mycket jag än försöker få fram smakerna som min farmor hade på sina köttbullar så går det inte. Tyvärr finns hon inte i livet idag, och jag vet fortfarande inte idag hur hon fick dem så goda men jag anar att det var både grädde, ströbröd och blandfärs i dem. Och viktigast av allt kärlek och passion för att laga mat! Jag kunde trycka i mig en hel tallrik full av hennes köttbullar och det var nog nästan det enda jag åt på julbordet.

Jag tänkte tipsa om min lite nyttigare version av julköttbullar och de är gjorda på 5% nötfärs som jag tycker är riktigt god trots att den är så fettsnål. Självklart går det bra att göra dem på 10% också, då blir köttbullarna ännu saftigare.

1 sats, ca 50 köttbullar
Du behöver :

400 g 5% nötfärs (finns på Ica)
1/2 finhackad gul lök
1 ägg
1,5 msk dijon senap
2 msk fibrex
2 msk mjölk (jag använder mellanmjölk)
1 tsk fond, brynt scharlottenlök
1 tsk salt
1 tsk pepparmix (finns i kryddhyllan)
1/4 söndersmulad grönsaksbuljongtärning

1. Blanda fibrex och mjölk i en skål och låt stå och svälla i ca 5 -10 minuter.
2. Bryn löken i lite olivolja i en stekpanna tills den blivit glansig och mjuk.
3. Blanda nötfärs, ägg, senap, salt & peppar, fond och buljongtärning. Ha i löken och fibrex-blandningen och blanda ihop allt väl. Rulla till små köttbullar.
4. Stek köttbullarna i lite olivolja i omgångar tills de är klara. det går också bra att bryna dem först och sedan lägga över i en ugnsform och steka dem i ugnen på 200 C i ca 10-15 minuter. Rekommenderar det för då vet man att dem är klara rakt genom!

Lycka till!