Jag dricker ofta citronvatten det första jag gör när jag vaknar. Det sägs att det ska ha en hel del hälsosam effekter för kroppen, men hurvida det stämmer eller inte har jag ingen aning om.

Vattnet ska helst vara ljummet eller varmt, det ska vara ljummet för att citronvatnnet ska dra igenom kroppen snabbare – dricker man det kallt tar det längre tid för kroppen att värma upp det och därmed tar det längre tid för processen att sätta igång.

Pressa en halv citron i ett glas, fyll halva glaset med varmt vatten och den andra halvan med kallt vatten så att det blir ljummet. 

Boosta immunsystemet. Citroner är rika på vitamin C, vilket förövrigt är bra om man inte vill bli förkyld! Den har även ett högt kalium värde som stimulerar hjärnan och nerv funktion – kalium är även bra för att det hjälper till att kontrollera blod trycket.

Balanserar PH värdet i kroppen. Om man gör sitt citronvatten drickande till en vana och gör det varje dag så kommer man på sikt minska kroppens totala syrehalt.

Hjälper till vid viktnedgång. Citroner är höga i Pektin Fibrer, vilket hjälper att minska hunger. Man har också visat att personer som har hållt en alkalisk diet (se punkt 2) går ner i vikt snabbare.

Underlättar matsmältningen. Citronsaft hjälper kroppen att spola ut oönskade material. Det boostar levern att producera galla som är en syra som behövs för matsmältningen. Visste du att en effektiv matsmältning minskar halsbränna och förstoppning? ;) .

Bra för huden. Citronvatten rensar gifter från blodet vilket i sin tur gör huden klar,  C vitamin bidrar till att minska blemmor och rynkor.